Alcohol
Drinken

Wat is IPA Bier?

IPA bier is een speciaalbier afkomstig uit Engeland. Het speciale aan dit bier is de combinatie van een bittere smaak en een zoete geur. Hoe is dit biersoort eigenlijk ontstaan en welke soorten IPA bier zijn er? In dit artikel vertellen we je hier meer over.

Het ontstaan van IPA bier

ipa

Op hun zeereizen naar India hadden Britse soldaten in de VOC-tijd recht op één pint bier per dag. Echter was het bier dat ze aan boord hadden vaak al bedorven voordat ze in India aankwamen. Om die reden besloot een Britse bierbrouwer een biersoort te brouwen met een langere houdbaarheid: IPA bier. Doordat de bierbrouwer het alcoholpercentage verhoogde en extra hop toevoegde bleef het tijdens de zeereizen beter behouden. De toevoeging van extra hop zorgt voor een speciale smaak en geur.

Soorten IPA bier

We kunnen drie verschillende soorten IPA bier onderscheiden. Het oorspronkelijke soort IPA bier dat in Engeland is ontstaan heeft een fruitige en geroosterde smaak. Dit bier bevat meer mout dan andere soorten IPA bier en minder aromatische hop. Dit zorgt ervoor dat de smaak minder hoppig is dan de smaak van de andere soorten IPA bier.

Bier

Een ander soort IPA bier is afkomstig uit Amerika. Dit bier wordt gebrouwen met diverse Amerikaanse hopsoorten en smaakt daardoor meer hoppig. Er wordt minder mout aan dit bier toegevoegd. De smaak is bitter, maar het ruikt juist naar tropische vruchten en citrusvruchten.

Imperial IPA bier of dubbel IPA bier is het derde soort IPA bier. Dit bier heeft een hoger alcoholpercentage. Het alcoholpercentage ligt vaak rond de 7,5%. Er wordt ook meer hop aan toegevoegd, waardoor dit speciaalbier een echte verse hop smaak heeft.