Bouwen

Hoe richt je je tuin in met oog voor de seizoenen?

Een huis met een tuin is voor meeste mensen een ideaalplaatje. Lekker naar buiten zodra het kan, je eigen plekje in de buitenlucht. Door je tuin op een slimme manier in te richten, kun je er ieder seizoen plezier van hebben.

Het hoogtepunt ligt in de zomer

Het hoogtepunt van de gemiddelde tuin ligt in de zomer. In dit seizoen wordt er niet alleen het meest gebruik van gemaakt, hij is ook op zijn mooist. Dit is de periode waarin de bloemen en struiken het uitbundigst groeien en er volop kleur in de tuin te vinden is. En als het weer een beetje meezit, is dit ook het seizoen waarin je het meest buiten zal zijn te vinden. Lekker op je stoel of in je hangmat in het zonnetje, of in de schaduw natuurlijk. 

Om ervoor te zorgen dat je tuin er in de zomer op zijn mooist bij ligt, zal je in de overige seizoenen een beetje je best moeten doen. Doe je dat op een slimme manier, dan zorg je er niet alleen voor dat je tuin in de zomer op zijn mooist is, maar ook dat je in de overige seizoenen ervan genieten.

Ieder seizoen zijn eigen groen

Waar de meeste planten in de zomer hun bloeiperiode hebben, zijn er ook exemplaren te vinden die juist in de lente of herfst bloemen hebben. Zoek je goed, dan vind je zelfs planten die in de winter bloeien en dan op hun mooist zijn. Let ook goed op dat je planten koopt die groenblijvend zijn. Dit hoeft niet bij alle planten het geval te zijn, maar door voor zeker een derde groenblijvende planten te kiezen, blijft je tuin het hele jaar een frisse aanblik houden. Menig tuin ligt er in de herfst en winter bruin en kaal bij, terwijl dat door slim te planten helemaal geen reden voor is.

Is jouw tuin zo ingericht dat hij ieder seizoen mooi is? Fris groen in de lente, uitbundig bloeiend in de zomer, kleurrijk in de herfst en ingetogen groen in de winter? Dan wil je er waarschijnlijk ook heel het jaar door van genieten. Door een deel van je tuin om te bouwen tot een tuinkamer, wordt dit een stuk gemakkelijker.
Een tuinkamer of buitenkamer is een constructie met veel ramen, zodat je het gevoel hebt dat je buiten bent. Anders dan een veranda is hij compleet gesloten, terwijl hij van een uitbouw verschilt doordat hij niet aan, maar tegen het huis aan geplaatst wordt. Een ideale manier om een deel van je tuin geschikt te maken om het hele jaar door in ‘buiten’ te zitten, maar dan wel beschut tegen regen en wind.