Gemberwortel
Eten

Gember

Gember wordt veel gebruikt in visgerechten in Zuidoost Azië. In Japan is het een bekend ingrediënt van Sushi. De scherpe smaak zorgt bij deze gerechten voor een typische Oosterse sensatie. Hoewel het afkomstig is uit landen als China is gember in Europa ook behoorlijk bekend geworden. Het is volgens de overlevering ooit door Marco Polo naar Europa gebracht. Daar werd het populair als ingrediënt van allerlei soorten gebak. In Nederland os de smaak heel bekend geworden door de toevoeging aan speculaas en ontbijtkoek. Gember wordt ook wel gebruikt voor dranken. Er bestaat bijvoorbeeld gemberthee en gemberbier. Een bekende frisdrank met gember is Gingerale.

Gemalen gember

Wortelstok

Gember wordt gemaakt van de wortelstok van de plant. De plant kan worden vermeerderd door de wortelstok te scheuren. Voordat hij geschikt is om in voedsel te verwerken wordt de wortelstok gemalen. De gemalen wortel geeft een prikkelende scherpe smaak. Het is niet nodig om de plant eerst te drogen. Hij kan worden gemalen als hij vers is. In sommige landen wordt de wortelstok wel eerst gedroogd. Daarna wordt hij geraspt of gemalen. Door het drogen krijgt de gember een vele sterkere scherpe smaak. 

Gember Cool

Gebruik van gember

Zoals al is aangegeven wordt gember overal ter wereld gebruikt in gerechten, producten en dranken. Als je eens een verrassende smaakcombinatie wilt proberen moet je gember combineren met cranberry. Dat is heel lekker. In Nederland is gember ook erg bekend geworden doordat het een ingrediënt is in een heel geliefd Indonesisch gerecht: Babi Ketjap. Dat wordt bereid door veel restaurants, maar je kunt het ook zelf uitstekend klaarmaken. Gebruik wel een goede kwaliteit ingrediënten, want dat komt de smaak ten goede. Daarvoor kun je het beste naar de Indonesische toko gaan en zoeken naar Djahé