Drinken

Collectief klagen over de koffie

Wie graag koffiedrinkt en buiten de deur werkt, weet het: er wordt op de werkvloer nergens zoveel over gepraat als over de koffie. Al is ‘gepraat’ misschien niet het juiste woord, want er wordt vooral geklaagd. Want koffie op kantoor, die is doorgaans niet te zuipen, zo luidt de mening. Te sterk, maar vaker nog veel te slap. Niet te drinken, puur vergif, een bakkie ellende. Zo maar wat termen die van toepassing zijn op kantoorkoffie. Maar is dat nog wel terecht?

We houden van klagen

Nederlanders die houden wel van een beetje klagen. Het weer is vaak een dankbaar onderwerp om collectief op los te gaan. Want het is altijd te koud, of veel te warm. Het regent te veel, en dan opeens weer veel te weinig. Het prettige, al is dat relatief, is dat iedereen er last van heeft, en het dus een relatief veilig gespreksonderwerp is. In veel gevallen kun je samen even lekker klagen over de huidige weersomstandigheden, en mochten de meningen toch verschillen, bijvoorbeeld over wat nu de ideale temperatuur is, zullen de gemoederen nauwelijks hoog oplopen.

Naast het weer zijn er nog meer dingen waar we graag over klagen. Wist je dat klagen ook echt een functie kan hebben? Het zorgt er in veel gevallen voor dat je een soort gemeenschappelijke vijand creëert, en daarmee de band met degene die met je mee klaagt versterkt. Door allebei last te hebben van het warme weer, kan de band met je collega dus beter worden: het schept toch een band.

Niet zo vreemd dat er op een kantoor vooral wordt geklaagd over dat waar iedereen iets mee te maken heeft, en waar niemand echt iets aan kan doen: de koffie. We houden van lekkere koffie, en zijn van mening dat we die op kantoor maar zelden kunnen vinden. Nee, echte goede koffie die maak je thuis, in je goede machine, of die haal je bij dat koffiezaakje op de hoek.

Is het wel terecht

Is het terecht dat we massaal lopen te klagen over de koffie op kantoor? Meestal niet. Net als de koffie die we thuis drinken, heeft ook de kantoorkoffie een aardige ontwikkeling doorgemaakt gedurende de afgelopen decennia. Steeds vaker biedt de machine volop keuze, en is er voor iedereen wel een koffie naar zijn of haar smaak te vinden. De moderne apparaten werken vaak met verse koffiebonen, die van dezelfde kwaliteit zijn als degene die jij thuis of dat koffietentje op de hoek in zijn machines gebruikt. Kortom: in veel gevallen komt er meer dan prima koffie uit de automaat. Betekent dat dat we er niet meer over klagen: dat waarschijnlijk niet. Dat zit nu eenmaal zo in ons gedrag verankerd, dat we ons geen raad zouden weten als we er opeens over op zouden houden.