Geen categorie

Brandhout en boomstammen met gemak kloven.

Brandhout kloven is voor sommigen een plezier en voor anderen een hele klus. Wat het ook voor jou is, het zou geen strijd moeten zijn. Met de juiste techniek en aanpak kunt u zelfs de grootste houtblokken aan. Dit artikel laat je zien hoe je brandhout maakt met een kloofbijl. Lees verder om meer te weten te komen!

Wat heb je nodig om hout te splitsen?

Allereerst heb je hout nodig. Het maakt niet uit wat voor soort – u kunt zowel droog als nat houtkloven. Het laatste zal moeilijker zijn om mee om te gaan, maar gekloofd zal dan wel sneller drogen.

De houtblokken die u gaat kloven, ongeacht de diameter, moeten tussen de 16 en 20 inch (of 40 tot 50 cm) lang zijn – 20 inch is ongeveer het maximum dat in standaard houtkachels past.

Kloofbijl of houtklover kopen?

Kloofbijlen zijn gemaakt voor het kloven van hout en alleen voor het kloven van hout. Je gaat geen boom omhakken met een kloofbijl. Maar vanwege zijn brede wangen en rand die doffer is dan die van een houtbijl (door zijn ontwerp), kun je zelfs de grootste klossen hout kloven. Regelmatige bijlen – met platte, dunne randen en wangen – snijden in het hout en komen daar vast te zitten. Kloofbijlen, aan de andere kant, duwen het hout uit elkaar.

Kloof je echt veel kuub’s hout dan is het te overwegen om een automatische houtklover aan te schaffen!

Wiggen maken het leven van een houtklover veel gemakkelijker. Ze doen dit door u toe te staan ​​een uiteinde van het blok open te houden terwijl u het midden en het andere uiteinde splitst. Zelfs als je een spleet in de boomstam opent een kloofbijl, zal deze weer sluiten wanneer je de bijlkop verwijdert voor je volgende slag. Dit is een nachtmerrie als je een groot hardhout blok probeert te kloven en het proces meerdere keren langer maakt