Bliksemstage in theeschenkerij

Op donderdag 27 oktober ontving ik 6 leerlingen van de basisschool Marcus uit Overvecht voor een zogenaamde ‘bliksemstage’. Dit is een initiatief van JINC en is een bedrijfsbezoek van één dagdeel voor leerlingen van de basisschool (groep 7 en 8) en het vmbo (klas 1 en 2). In kleine groepjes bezoeken de jongeren een bedrijf waar ze ook echt de handen uit de mouwen mogen steken. Op deze manier zien ze welke beroepen er allemaal zijn en kunnen ze écht ervaren wat het werk inhoudt. Doel is dat de leerlingen beter in staat zijn een keuze te maken voor een sector of vervolgopleiding.

En wat was het leuk! Na eerst enthousiast informatie over het reilen en zeilen in de theeschenkerij te hebben gedeeld en vragen te hebben beantwoord (‘hoeveel geld verdien je hiermee’?…), hebben ze een rondleiding gekregen. Na een kleine pauze mochten ze meedraaien achter de bar, in de keuken en buiten op pad om zwerfvuil te rapen en herfstdecoraties te zoeken. We sloten weer af met een vragenrondje.

Hoe vonden ze het? Het grootste bewijs dat het een geslaagde ochtend was, is wel dat een van de meiden vroeg of ze over 2 jaar kon komen werken en een ander verlegen meldde dat ze dit de leukste stage ooit vond…

1